Akvarium

Vad kan vara mer avstressande att sitta och titta på ett än välplanterat akvarium med discus och andra arter från
sydamerikanska amazonas?
Eller ett akvarium med minimalt planterat med växter om än några och färgsprakande Malawiciklider passande sina revir bland stenar och grottor? Meningarna är ju såklart delade och det är bara du och din familj som sätter gränser. Här delar vi med oss om lite saker att tänka på vid val och uppstart av akvarium

Discus
Scalare

Innan du sätter upp ditt akvarium är det några saker som man måste överväga. Typ av akvarium och storlek. Detta med tanke både på platsen det kommer att ta i anspråk och vikten som kommer att belasta golvet. Har ni en fast grund som betongplatta är detta inget som man behöver fundera mer över. Men har man ett svagare underlag som trästomme eller träbjälklag behöver man tänka på fördelningen av vikten på en så stor yta som möjligt och om underlaget överhuvudtaget tål belastningen. Är du det minsta osäker så rådgör med en sakkunnig.
Det vanligaste materialet i dagens akvarium är silikonlimmade helglasakvarium. Med eller utan ram. Det finns akvarium med enkla aluminiumramar och det finns akvarium som är inramade av trä eller träliknande material som en möbel. Valet är både en fråga om vad syfte man har med sitt akvarium och givetvis en prisfråga. De så kallade möbelakvarierna kan i princip kosta hur mycket som helst beroende på storlek, utformning och fabrikat. Personligen kan jag tycka ett ett vackert och iordninggjort akvarium med endast en aluminiumram är snyggare än ett dyrt möbelakvarium som inte är rätt skött. Kontentan alltså att det är kanske inte utsidan som räknas utan insidan.

Akvarium Juwel Vision Juwel Vision 350liter vitt

Akvarium

Titta in på www.fiskfoder.se Där hittar du allt till din hobby. Vi har över 2500 artiklar. Vi skickar alla vardagar i veckan året om. Hemleverans av akvarier och skrymmande artiklar till hela skåne

Bottenmaterial

Då börjar vi inreda vårt akvarium. Av praktiska skäl börjar vi i botten och väljer det material vi vill ha. Det finns en uppsjö av olika sand- och grussorter i handeln. Om tanken med dit akvarium är ett rent sällskapsakvarium så skulle jag valt ett pH-neutralt bottenmaterial. Det påverkar inte vattnet i någon riktning och lämpar sig väl även till växtakvarium. Färg och form är en smaksak men har också en funktion för fiskarnas trivsel. Malar letar sin föda bland bottenmaterial och ett lite rundare material är här att föredra. De skadar lätt slemhinnor och svalg om man har för skarpa stenar. När vi ändå är inne på bottenmaterial och malar så är blästersand ett populärt och billigt val. Funderar du på ett Malawitema kanske man skall välja ett bottenmaterial med pH över 7 då dessa fiskar trivs bäst i alkaliskt vatten. Fråga när du köper sand. Det skall de veta där du handlar.

Corydoras