Spirulina

Spirulina, eller som den vetenskapligt heter, (Spirulina Artrospira), är i sin grundform en blå grön alg från de varma vattnen i vulkaniska sjöar. Den är i egentlig mening inte en alg då den mer liknar en unik typ av bakterie än sina släktingar i växtriket. Den bildar en egen nisch mellan bakterie och alg. Denna cyanobakterie har en uppbyggnad som mycket påminner om andra cyanobakterier och som när den intas uppfattas som en bakterie och sätter igång kroppens eget försvar och bildar därför antikroppar. Och detta i sin tur ökar kroppens motståndskraft mot sjukdomar.

Förutom denna fantastiska egenskap innehåller spirulinan rikligt med råprotein och hela sju viktiga vitaminer. A1, B1, B6, B12, C och E. Den innehåller också åtta aminosyror. Alla viktiga för tillväxt och motståndskraft.
Varför är nu denna alg/cyanobakteria speciellt viktig för akvariefiskar?
Den har till skillnad från andra alger en mjuk cellvägg. Detta gör att den vid intag snabbt smälter och fisken kan tillgodogöra sig näringen. Spirulina är också näringsmässigt tät. Hela 5 gånger tätare än kött och sojaprotein.
Den innehåller över 10 naturliga färgförstärkningsämnen.
Kommentar:
Jag har trots flitigt användande av spirulina i mina uppfödningar inte sett några dåliga sidor hos spirulinan. Dock finns det inlägg och observationer bland akvarister att man sett mörka/svarta pigmentfläckar på sina fiskar efter användning. Detta är möjligen en bieffekt efter väldigt höga intag.

Texten ovan är översatt och omskriven från en artikel. Denna artikel kan du läsa på engelska i sin helhet här.

Protein:                   55 - 70%
Kolhydrater:           15 - 25%
Fett:                          6 - 8%
Mineraler:                   6 - 13%
Fibre:                        8% – 10%
Spirulina 6 procent tablett

Spirulina innehåller, vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (nicotinamide), B6 (pyridoxine), B9 (folic acid), B12 vitamin C, vitamin D, vitamin A and vitamin E och Vitamin K.
Spirulina kan finns i ett flertal foderalternativ.

  • Flakefoder. Flake 6% spirulina. Ett perfekt foder att portionera ut i olika storlekar och format. Du smular det enkelt till minsta storlek och du kan lägga direkt i vattnet i lite större storlekar. Finns även med 36% spirulina för de fiskar som endast äter vegetabilier. Sjunker långsamt och äts av de flesta fiskar.
  • Tablett. Bottentablett 6% spirulina. Tablett som snabbt sjunker till botten. Ges i huvudsak till malar och bottenätare av olika slag. Men äts också av andra fiskar då maten i mellanregionen är uppäten. Håller sin form under en längre tid i vatten och ges med fördel just innan man släcker akvariet för natten. Finns med 36% spirulina i större format. Tablett med 6% spirulina finns i 2 olika storlekar. Medium och mini.
  • Granulat. Granulerat foder med 6% spirulina innehåll. Sjunker relativt långsamt till botten. Lite beroende på storleken på granulatet. Äts av fiskar som befinner sig i de flesta delar av akvariet. Ett bra foder med för er som inte vill hålla på med flakes men ändå kunna portionera ut foder direkt på ytan. Finns förnärvarande i två olika storlekar. Fint (1,0mm) och medium (2,0mm).
  • Pulver. Ett foder i pulverform som används, i huvudsak till egen tillverkning/tillblandning av fodermix. Pulvret består av i stort sett av enbart spirulinaalger. Finns även i denna form i hälsokostbutiker och används som näringstillskott. En bra sida och med recept finner du nedan-