Spirulina, eller som den vetenskapligt heter, (Spirulina Artrospira), är i sin grundform en blå grön alg från de varma vattnen i vulkaniska sjöar. Den är i egentlig mening inte en alg då den mer liknar en unik typ av bakterie än sina släktingar i växtriket. Den bildar en egen nisch mellan bakterie och alg. Denna cyanobakterie har en uppbyggnad som mycket påminner om andra cyanobakterier och som när den intas uppfattas som en bakterie och sätter igång kroppens eget försvar och bildar därför antikroppar. Och detta i sin tur ökar kroppens motståndskraft mot sjukdomar.
Förutom denna fantastiska egenskap innehåller spirulinan rikligt med råprotein och hela sju viktiga vitaminer. A1, B1, B6, B12, C och E. Den innehåller också åtta aminosyror. Alla viktiga för tillväxt och motståndskraft.
Varför är nu denna alg/cyanobakteria speciellt viktig för akvariefiskar?
Den har till skillnad från andra alger en mjuk cellvägg. Detta gör att den vid intag snabbt smälter och fisken kan tillgodogöra sig näringen. Spirulina är också näringsmässigt tät. Hela 5 gånger tätare än kött och sojaprotein.
Den innehåller över 10 naturliga färgförstärkningsämnen.
Kommentar:
Jag har trots flitigt användande av spirulina i mina uppfödningar inte sett några dåliga sidor hos spirulinan. Dock finns det inlägg och observationer bland akvarister att man sett mörka/svarta pigmentfläckar på sina fiskar efter användning. Detta är möjligen en bieffekt efter väldigt höga intag.
Texten ovan är översatt och omskriven från en artikel. Denna artikel kan du läsa på engelska i sin helhet här.
Spirulina innehåller, vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (nicotinamide), B6 (pyridoxine), B9 (folic acid), B12 vitamin C, vitamin D, vitamin A and vitamin E och Vitamin K.
Spirulina kan finns i ett flertal foderalternativ.